Verken keent

Eiland Keent, ‘Serengeti aan de Maas’

Verscholen tussen de oude vestingstadjes Grave en Ravenstein in Noord-Brabant ligt het eiland Keent. Een klein buurtschap, omzoomd door water en natuur. Omsloten door de oude Maasarm en de Maas ligt een breed uiterwaardengebied met spannende natuur die wordt begraasd door onze taurossen en Exmoor pony’s. Dit 400 hectare groot natuurgebied – in eigendom van Brabants Landschap – is onze thuisbasis; een Grazeland bij uitstek met een explosie aan biodiversiteit en tevens de kraamkamer van de Tauros.

Keent zal je verrassen. Je komt binnen met een glimlach en vertrekt met een verrijking.

Rewilding Center

Samen met Brabants Landschap zijn we gevestigd in een voormalige boerderij aan de Zuijdenhoustraat 2 in Keent. Hier kunnen bezoekers specifieke informatie krijgen over de natuur en het beheer met de Tauros en Exmoorpony in het natuurgebied Keent. Samen met Brabants Landschap organiseren we allerlei excursies en activiteiten. De komende jaren zetten we ons in om deze plek door te ontwikkelen tot een volwaardig Rewilding Center.

Expositie

Op de benedenverdieping is een expositie over het project ‘Oude Maasarm Keent’ en je krijgt informatie over de grootschalige natuurontwikkeling, natuurbegrazing, en over het bijzondere Taurosprogramma en de geschiedenis van het oerrund. Op de eerste en tweede verdieping kun je een replica van het oerrund bewonderen en genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving.

Genieten van wilde natuur

Natuurgebied Keent is een bijzonder, robuust gebied met weidse uitzichten, een uitgestrekte wildernis en een gevarieerd landschap met indrukwekkende wilde dieren en een glansrol voor de Tauros. Een plek met een belangrijke functie als waterberging bij hoogwater, maar ook waar nieuwe natuur mag ontstaan en biodiversiteit wordt vergroot. Je bent in het gezellige Brabant, maar waant je op de Serengetivlaktes in Tanzania. Althans, dat is wat we vaak horen van onze bezoekers.

Struinen

Keent is het startpunt voor excursies en wandelingen. Elke 2e zondag van de maand organiseert Brabants Landschap een struinwandeling, van 10.00 tot 12.30 uur. De wandeling gaat veelal over onverharde paden en dijken. Vaak ook over de paadjes die zijn gemaakt door onze Exmoorpony’s en Taurossen.

werken in de natuur

Wetenschappers weten het allang; af en toe je kantoor verruilen voor de buitenlucht zorgt voor meer creativiteit, betere concentratie en vooral werkplezier. Hoe dat komt? Heel, heel vroeger leefden wij mensen op het ritme van de natuur. We waren altijd buiten. Onze lichamelijke en geestelijke behoeften zijn daar voor een deel nog steeds op ingesteld. Ons informatiecentrum biedt ruimte voor allerlei zakelijke mogelijkheden, al dan niet gecombineerd met een safari naar het natuurgebied.

blijven slapen

Wil je na een dag struinen door de natuur nog niet naar huis? Blijf dan slapen op Grazelands. Op ons terrein staat een natuurhuisje voor 5 personen. Een gezellig, landelijk huis met een grote leefkeuken en van alle gemakken voorzien. Je wordt wakker aan de voet van het natuurgebied met uitzicht op de appelgaard en oorverdovende stilte om je heen.

Keent als kraamkamer van de Tauros

We spoorden de oudste rundersoorten op en vonden die in de bergen in Spanje. Boeren en runderen werken daar nog steeds samen vanwege hun fysieke trekkracht. Na enige tijd werd het eerste Tauros-kalf geboren, Manolo Uno!

Inmiddels zijn we vier generaties verder en  is Keent de kraamkamer van zo’n 1000 taurossen. Onze runderen zijn geadopteerd door 40 Nederlandse natuurgebieden, maar ook door gebieden in Spanje, Portugal en Kroatië.

Natuurlijke

begrazing

Wij zetten onze runderen en paarden in voor natuurlijke begrazing in Nederland en elders in Europa. Al meer dan dertig jaar!

Het Tauros

programma

Met het Tauros-programma ontwikkelen we het oerrund 2.0, de Tauros. Een onmisbare sleutelsoort voor wilde natuur in Europa.

Wild-
rundvlees

Wildrundvlees is (h)eerlijk vlees van dieren die een goed leven hebben gehad. Proef het verschil, proef de oersmaak!