de schotse hooglander

De Schotse Hooglander heeft zijn waarde als grazer van Nederlandse natuur meer dan bewezen. Zonder de rustieke uitstraling en het rustige karakter van dit dier zou natuurlijke begrazing nooit zo’n vlucht genomen hebben. Al meer dan 40 jaar wordt dit rund ingezet in begrazingsprojecten. Wij zijn in 1991 begonnen met onze eerste hooglanders en hebben er nooit afscheid van kunnen nemen. Waar de Tauros voor sommige kleinere terreinen iets te uitdagend kan zijn is de hooglander een volwaardige stand-in.

De Schotse Hooglander heeft zijn waarde bewezen. Al meer dan 20 jaar wordt dit rund ingezet in begrazingsprojecten in Nederland.

Ontstaansgeschiedenis
Schotse Hooglanders stammen af van het oudste runderras van Schotland, dat duizenden jaren geleden al in dit ruige landschap rondliep. Ze zijn uitstekend aangepast aan de barre weersomstandigheden en de schrale graslanden van de Schotse Hooglanden. Deze robuuste dieren hebben in de loop der tijd hun harde en winterharige vacht ontwikkeld om de kou te trotseren. Schotse Hooglanders hebben nog verschillende primitieve kenmerken en zijn in staat veel vetreserves op te slaan in hun weefsels. Ze krijgen kleine kalveren en hebben daardoor nauwelijks geboorteproblemen. Ook langzame jeugdgroei en een late geslachtsrijpheid zijn primitieve kenmerken. Daardoor kunnen ze goed overleven onder barre omstandigheden.

Uiterlijke kenmerken

Schotse Hooglanders hebben een imposante verschijning en zijn zeer herkenbaar. Ze hebben lange, gekrulde horens die bij zowel stieren als koeien voorkomen. De kleur van hun vacht kan variëren van rood, zwart en blond tot een combinatie van deze kleuren. De dikke vacht van Schotse Hooglanders beschermt hen tegen de kou en geeft ze een robuuste uitstraling. Ze hebben ook een imposante lichaamsbouw, met een brede borstkas en sterke poten die hen in staat stellen om op oneffen terrein te lopen.

Graasgedrag

Schotse Hooglanders staan bekend om hun uitstekende graasgedrag. Het zijn zeer efficiënte grazers en kunnen zich voeden met verschillende soorten gras en planten die voor andere runderen minder geschikt zijn. De dieren hebben brede kiezen en een zeer sterke spijsvertering, wat hen in staat stelt de voedingsstoffen uit taaier gras te halen.

Sociaal kuddegedrag

Schotse hooglanders  vertonen een boeiend sociaal kuddegedrag dat essentieel is voor hun overleving en welzijn in hun natuurlijke habitat. Ze leven vaak in kuddes die bestaan uit verschillende generaties. Een typische kudde kan bestaan uit koeien (vrouwtjes), kalveren (jonge runderen) en soms enkele stieren (mannelijke runderen). Deze kuddestructuur helpt bij het bieden van bescherming tegen roofdieren en draagt bij aan de sociale samenhang. Ze zijn zijn bijzonder beschermend ten opzichte van hun kalveren. Ze houden hun kalveren dicht bij zich en de hele kudde werkt samen om de kalveren te beschermen. De dieren communiceren met elkaar door middel van lichaamstaal, geluiden en geuren. Laag gebulder of gebrul kan bijvoorbeeld aangeven dat er gevaar dreigt, terwijl zacht gehinnik of geluiden van kalveren een teken van kalme interactie kunnen zijn. Binnen de kudde leren jonge kalveren belangrijke vaardigheden en gedragingen van de oudere dieren. Dit omvat bijvoorbeeld het leren van graasgebieden, het herkennen van gevaar en het navigeren in het landschap.

bekijk het leefgebied van de schotse hooglander

bekijk de andere grazers

De Tauros is ons paradepaard. Glinsterend zwart en bruin, oersterk en bestand tegen weer en wind. Het oerrund 2.0!