Het Tauros Programma

Oerrund 2.0

Het Tauros programma is een initiatief van Grazelands Rewilding, voormalig Stichting Taurus. Tot 2008 gebruikten we de meest zelfredzame rassen van dat moment voor natuurbegrazing, namelijk; Schotse hooglandrunderen en Exmoorpony’s. Deze runderrassen zijn echter niet de optimale grazers voor grotere Europese wildernisgebieden. Zeker niet als daar ook wolven leven. Sinds 2008 werken we daarom aan een sterker aangepast runderras, beter geschikt voor zijn huidige en toekomstige rol.

De Tauros: born to re-wild!

Return of the Aurochs

Documentaire

De tauros speelt een hoofdrol in de internationale documentaire ‘Return of the Aurochs’, gemaakt door de Oostenrijkse filmmaatschappij ScienceVision. De film is geïnspireerd op het boek ‘Het Oerrund, een levende legende’ en vertelt het betoverende verhaal van de Tauros op een meeslepende manier met prachtige beelden uit heel Europa. Filmmaker Michael Schlamberger heeft meerdere plekken in Europa bezocht waar de Tauros vrij rondloopt, waaronder Velebit Mountains, één van Rewilding Europe’s. De documentaire leert ons hoe de terugkeer van de Tauros bijdraagt aan een bredere missie van grootschalig natuurherstel in Europa waarbij natuurlijke processen zoals begrazing weer de ruimte krijgen en het landschap mogen vormen.

Keent als kraamkamer van de Tauros

Diverse oude runderrassen staan genetisch nog heel dicht bij het oerrund. We spoorden de oudste rundersoorten op en vonden die in de bergen in Spanje. Boeren en runderen werken daar nog steeds samen vanwege hun fysieke trekkracht. Na enige tijd werd het eerste Tauros-kalf geboren, Manolo Uno!

Inmiddels zijn we zeven generaties verder en is Keent de kraamkamer van zo’n 1000 taurossen. Onze runderen zijn geadopteerd door 40 Nederlandse natuurgebieden, maar ook door gebieden in Spanje, Portugal en Kroatië.

Sleutelsoort voor de biodiversiteit

Het oerrund was een sleutelsoort voor de Europese biodiversiteit. Honderden planten- en diersoorten konden alleen overleven in de voetsporen van die enorme kuddes grazers. Dit gegeven drijft ons om het magnifieke dier terug te brengen in de natuur. Met het Tauros Programma ontwikkelen we het oerrund 2.0, de Tauros. Een runderras dat uiterlijk niet te onderscheiden is van het voormalige oerrund, maar zich ook in de moderne omstandigheden kan handhaven. Uiteindelijk willen we dat er naast het rund als landbouwhuisdier, weer een echt wild rund is, dat in staat is vorm te geven aan de nieuwe Europese wildernis. Het eindresultaat ziet eruit als een oerrund, leeft als een oerrund, gedraagt, eet en plant zich voort en uiteindelijk sterft als een oerrund.

het oerrund, een levende legende

Boek

Dit boek beschrijft de geschiedenis en de terugkeer van het oerrund op het Europese toneel. Het prachtig geïllustreerde naslagwerk is een uitgave van Rewilding Europe, Stichting Taurus, ARK Natuurontwikkeling en Wild Wonders of Europe. Het boek is verkrijgbaar in het Nederlands, Engels, Spaans en Russisch.

Het boek is direct bij ons te bestellen voor € 29,95 (excl. verzendkosten). Je krijgt niet alleen een schitterend boek met boeiende verhalen en prachtige foto’s, maar steunt tevens het Tauros Programma en de terugkomst van het legendarische oerrund in Europa.

Tip: ook mooi als (kerst)geschenk voor je personeel of zakenrelaties!

publicaties

Ons bijzondere werk en met name het ‘Tauros Programma’ is niet onopgemerkt gebleven. De afgelopen jaren brachten onder meer National Geopgraphic, The New Yorker, Science, CNN, Washington Post en Le Monde een bezoek aan Keent. Dat leverde mooie beelden en interessante artikelen of items op. Bekijk ze hieronder!

Taurossen schitteren in kerstnummer van BBC wildlifemagazine

BBC Wildlife Magazine is het bestverkochte natuurhistorisch…

Documentaire: The return of the Aurochs

Onze Tauros speelt de hoofdrol in de internationale documentaire…

Boek: rewilding in Nederland

In het boek Rewilding in Nederland, samengesteld in opdracht…

Leer de taal van de tauros

Wat kun je leren van de oren van de tauros? Want deze runderen…

Taurosprogramma in documentaire Arte over Rewilding Europe

De Europese televisiezender Arte belicht in een boeiende documentaire…

Vroege Vogels over 10 jaar Tauros

Al tien jaar lopen ze rond in de Nederlandse en Europese natuur:…

Natuurlijke

begrazing

Wij zetten onze runderen en paarden in voor natuurlijke begrazing in Nederland en elders in Europa. Al meer dan dertig jaar!

Verken
Keent

Keent is de kraamkamer van de Tauros. Daar is ook ons Rewilding Center. Kom en laat je verrassen door het Serengeti aan de Maas.

Wild-
rundvlees

Wildrundvlees is (h)eerlijk vlees van dieren die een goed leven hebben gehad. Proef het verschil, proef de oersmaak!