Bestuur

Het bestuur van Grazelands rewilding bestaat uit 4 leden met ieder hun eigen portefeuille.

Ronald Goderie

bestuurder en directeur Grazelands Rewilding

Ecoloog in hart en nieren en al veertig jaar als (zelfstandig) ecoloog werkzaam in verschillende rollen.

Niet geboren tussen, maar als jongetje wel opgegroeid met runderen, ben ik na mijn studie ecologie opnieuw gebiologeerd geraakt door die prachtige dieren. Nu niet als productiedier, maar vanwege de belangrijke rol die ze (kunnen) vervullen als sleutelsoort in ecosystemen.

Ik was betrokken bij de eerste ideevorming over natuurlijke begrazing in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Begin jaren ‘90 besloot ik deze ideeën in de praktijk te brengen en Stichting Taurus op te richten. Vanaf dat moment ben ik bestuurder en directeur van stichting Taurus, inmiddels  Grazelands Rewilding.

Wat mij drijft is – in teamverband – werken aan de daadwerkelijke terugkeer van het wilde dier om die rol in het Europese landschap weer te vervullen. Om landschappen te rewilden moeten we – waar de oorspronkelijk wilde dieren er niet meer zijn – ook de ‘proxies’ rewilden. En uiteindelijk ook onszelf om ons weer te leren hoe we kunnen samenleven met grote wilde dieren in Europa. Het gaat me om concrete resultaten. Ik wil de kuddes hun werk zien doen, dus niet louter theorie en rapporten. En als het even kan met een solide financiële basis eronder, zodat natuur niet afhankelijk is en blijft van (agrarische) subsidies of politieke winden.

Eric Schellekens

Bestuurder en directeur Grazelands Company

Ik ben letterlijk opgegroeid op een industrieterrein. Daar is mijn motivatie ontstaan voor de verbetering van het milieu. Gedurende mijn studie biologie werd dat de focus op natuur. De consultancy wereld waarin ik met een eigen bureau startte en later bij Arcadis tot nu aan de slag ging is mooi. Al na enkele jaren realiseerde ik me ook dat ik onvoldoende energie kreeg van het schrijven van rapporten. Ik wilde iets met uitvoering, iets zichtbaars dat ook nog eens innovatief was. In 1998 kwam ik stichting Taurus op het spoor en werd mij de mogelijkheid geboden om me aan te sluiten bij de initiatiefnemers. Van deze stap heb ik nooit spijt gehad en ga dat ook nooit krijgen.

Mijn rol was en is nog steeds meewerkend bestuurder. In de startjaren meewerkend in het veld en de verkoop van wild rundvlees tot onderdeel van het verdienmodel maken. Gaandeweg echter is het toevoegen van waarde steeds meer verschoven naar het borgen van een verdienmodel voor Grazelands Rewilding.  Daarbij onderzoek ik nieuwe verdienmodellen en innovatieve vormen van natuurfinanciering voor onze groei in Europa.

Mijn droom is dat we finaal een bedrijf hebben dat toekomstbestendig is en dat het verschil maakt op het gebied van natuurlijke begrazing. Daarin zie ik een hoofdrol voor de Tauros als de onmisbare schakel voor het herstellen van de biodiversiteit in Europa. Een bedrijf waar het geweldig is om voor te mogen werken, binnen een netwerk van andere organisaties met hoge ambities.

Een andere passie van mij is een combinatie van Canadees kanovaren en Zweden. Wat een heerlijk land is dat. Op het water ben ik alle stress kwijt en creëer ik ruimte voor nieuwe ideeën.

Simoon Fransen

Bestuurder

Woonachtig in Oijen op een kleine boerderij met mijn familie, omringd door paarden, kippen, katten, honden en bijen.

Opgeleid als welzijnsmanager en opleidingskundige met innovatie als focusgebied werkte ik 12 jaar bij de overheid als loopbaanadviseur en later als innovatiemanager. Ik initieerde en leidde het eerste Future Center voor de overheid. In 2007 startte ik mijn eigen bedrijf als consultant, waarbij ik tot op de dag van vandaag organisaties ondersteun in veranderingsprocessen en leiderschapsprogramma’s, training en coaching aanbiedt.

Mijn internationale carrière begon toen ik in 2010 directeur community development werd voor Global Leadership TV. In 2016 begon ik te werken voor het Presencing Institute (MIT). Gedurende 2 jaar was ik projectmanager van Ulab, en de Massive Open On-line Course (MOOC) waar in die periode 185.000 changemakers uit ongeveer 200 landen aan deelnamen. Van 2019 tot en met 2023 werkte ik voor Berkana Institute als Program Officer. Daarnaast ben ik met veel passie betrokken bij verschillende veranderprojecten in Europa, bijvoorbeeld gericht op klimaatverandering, natuurherstel, regeneratieve landbouw, gemeenschapsontwikkeling en systeemverandering in de gebouwde omgeving en de zorgsector.

Als bestuurder zette ik me 5 jaar in voor Way of Nature. Momenteel ben ik als dagelijks bestuur actief voor stichting Creabitat en sinds 2023 ook voor Grazelands Rewilding. In deze rol komen voor mij een aantal zaken bij elkaar; allereerst de grote liefde voor natuur en diepe wens om bij te dragen aan herstel van biodiversiteit. Daarnaast kan ik mijn ervaringen als HR – en organisatieadviseur inzetten om bij te dragen aan de next steps van de organisatie; een fase waarin rewilding meer en meer erkend en ingezet gaat worden en waar Grazelands Rewilding niet bij mag ontbreken!