Houd honden aan de lijn

Boswachters kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Houd je hond aan de lijn! Daar doe je de dieren in natuurgebieden, maar ook andere wandelaars, fietsers, mountainbikers en ruiters een groot plezier mee.

Broedseizoen

Het is voorjaar en dat betekent dat er veel vogels aan het broeden zijn. Niet alleen in de bomen, maar ook in struiken en op de grond. Als een hond hier doorheen rent, verstoort dat het broeden. Ook is het voorjaar de tijd van veel jonge dieren, zoals jonge konijnen en reekalfjes. “Onze beheerders zien helaas te vaak de gevolgen van een hond die een ree of reekalfje achterna zit. Hierdoor raken moeder en reekalf elkaar kwijt of erger nog: de moeder of het reekalf wordt doodgebeten,” zo geeft wethouder Dolf Warris van gemeente Oss aan. Omdat elke hond een jachtinstinct heeft, kun je er nooit zeker van zijn dat jouw hond zoiets niet doet.

aanval op tauroskoe

Vorige week nog was het raak in het Herperduin (natuurgebied de Maashorst). Daar heeft een hond een jonge tauroskoe het water in gejaagd en aangevallen. Een schrijnend voorbeeld dat aantoont hoe belangrijk het aanlijnen van een hond is. Niet alleen om overlast voor mensen en gevaar voor dieren te voorkomen, maar ook om de hond tegen zichzelf te beschermen.

Marit Hidding, kuddebeheerder van Stichting Taurus heeft de geschrokken eigenaresse van de hond gesproken: “Wij waarderen het dat zij zelf contact met ons heeft opgenomen. Het fysieke letsel van de tauroskoe valt mee, maar de komende tijd houden wij haar extra goed in de gaten. Het kan zijn dat deze tauros té alert gaat reageren op honden. In dat geval moeten wij het dier uit veiligheid alsnog uit de kudde verwijderen of zelfs afmaken”.

Een niet aangelijnde hond kan dus grote gevolgen hebben. De eigenaresse van de hond geeft aan: “Ik had me werkelijk niet gerealiseerd hoe een dergelijk voorval uit de hand kan lopen. De risico’s voor de hond, de tauros, maar ook alle andere dieren en mensen in het bos zijn groter dan ik dacht. Een simpele regel opvolgen had een hoop ellende bespaard.”

Lees het hele artikel hier en zie waar de hond los mag in natuurgebied de Maashorst