Internationale docu Return of the Aurochs

Wij zijn super trots! Op 8 mei was de voorvertoning van de documentaire ‘The return of the Aurochs’. Deze documentaire, gemaakt door de Oostenrijkse filmproducent ScienceVision, wordt komend jaar in 24 landen uitgezonden door ARTE.

Over de film

De film laat het verhaal zien van de terugkeer van het oerrund – Aurochs – in Europa. Als voorouder van alle runderen is het oerrund een levende legende die een belangrijke rol in de Europese natuur vervulde. Als gevolg van overbejaging en verlies van leefgebied stierf de soort in 1627 uit.

Het DNA leeft echter nog steeds voort, verspreid over inmiddels verschillende rundersoorten. Stichting Taurus, Rewilding Europe en ARK Rewilding Nederland werken gezamenlijk aan het terugfokken van een wild rund met zoveel mogelijk kenmerken als die van het oerrund onder de naam Tauros.

De Tauros, born to re-wild

Het doel van het Taurosprogramma  is om kennis te delen én om de Tauros de plek te laten innemen die het oerrund ooit vervulde: als sleutelsoort en icoon van de Europese natuur. De terugkeer van de Tauros draagt bij aan een bredere missie van grootschalig natuurherstel in Europa waarbij natuurlijke processen zoals begrazing weer de ruimte krijgen en het landschap mogen vormen: rewilding.

Internationale beelden

De nieuwe film is geïnspireerd op het boek ‘Het Oerrund, een levende legende’ en vertelt het betoverende verhaal van de Tauros op een meeslepende manier met prachtige beelden uit heel Europa. Filmmaker Michael Schlamberger heeft meerdere plekken in Europa bezocht waar de Tauros vrij rondloopt, waaronder Velebit Mountains, één van Rewilding Europe’s voorbeeldgebieden voor natuurherstel op grote schaal.

Het uitzendschema is nog niet bekend, maar we houden jullie op de hoogte!