Keent als stiltestation langs kloosterroutes
Gisteren vond in Megen in Brabant de feestelijke lancering plaats van de uitbreiding van het Brabants Kloosterpad. In de serene kloostertuin Hof van lof ontving gedeputeerde Bas Maes (cultuur, erfgoed, sport & vrijetijd) het eerste exemplaar van het kloosterfietsboekje. Langs de routes liggen zogenaamde stiltestations. Keent is er een van. Hier kun je genieten van een stilte-oefening in een hangmat in de fruitboomgaard.
Sinds 2021 kunnen wandelaars het rijke erfgoed al ontdekken via het Brabants Kloosterpad, ruim 330 kilometer etappewandelingen en rondwandelingen langs tientallen kloosters en abdijen. Dit unieke netwerk wordt nu uitgebreid met ruim 700 kilometer aan fietsroutes langs in totaal vijftig kloosters en meer dan 500 kapellen. Een bijzondere uitnodiging om te verstillen en te onthaasten in het ritme van de Brabantse natuur.
Bekende en onbekende parels
De kloosterfietsroutes bestaan uit elf etappes, met ieder een lengte tussen de zestig en zeventig kilometer. Ook zijn er veertien kortere fietsrondes, van tussen de veertig en vijftig kilometer. De etappes en routes voeren door steden als Den Bosch, Roosendaal, Eindhoven en Uden en pittoreske vestingstadjes Grave, Ravenstein en Megen. Sommige routes piepen kort de grens over, naar België. Onderweg doen fietsers bekende natuurgebieden en onbekende parels aan zoals de Maashorst en natuurgebied Malpie. Het proeven van smakelijke kloosterproducten onderweg maakt de beleving compleet en verbindt het fietsen met de culinaire en ambachtelijke traditie van het kloosterleven.
Goed Leven via het Kloosterpad
Kloosterlingen vormen de bron van eeuwenoude kloosterwaarden zoals stilte, eenvoud, zelfvoorzienend leven en zorg voor de aarde en de medemens. De kloosterfietsroutes nodigen bezoekers uit om deze wereld van verstilling en bezinning in de Brabantse natuur te ontdekken. Alleen of samen kunnen zij op pad gaan, meer leren over de kloostergemeenschappen en ervaren hoe actueel en waardevol deze levenswijze nog altijd is in de hectiek van het moderne bestaan.
De uitbreiding van het Brabants Kloosterpad sluit naadloos aan bij de nieuwe visie Goed Leven van Brabant Partners. Hierin staan aandacht, authenticiteit en verbinding centraal. Deze waarden komen tot leven in de kloosterroutes. Aan de routes worden door Brabant Partners verschillende stiltestations gerealiseerd. Zo kunnen bezoekers in natuurgebied Keent als eerste gebruikmaken van een hangmat in combinatie met bezinningsoefeningen. Om zo even tot rust te komen in een boomgaard.

Betekenisvolle kloosterverhalen
Brabant Partners werkt voor de ontwikkeling van de kloosterfietsroutes nauw samen met de kloosters langs de route, via de Vereniging van Samenwerkende Kloosters. Zo halen we de meest bijzondere en betekenisvolle verhalen over het Brabantse kloosterverleden naar de oppervlakte en vertalen we de eeuwenoude kloosterwaarden naar het nu.
Open Kloosterdag
Op zondag 25 mei 2025 vindt de Open Kloosterdag plaats. In het hele land, dus ook in Brabant, openen kloosters hun deuren voor het publiek. Bezoekers kunnen kennismaken met het kloosterleven, deelnemen aan rondleidingen, stiltewandelingen of workshops, en genieten van kloosterproducten.
Praktisch
De etappes en fietsrondes lopen via het fietsknooppuntennetwerk van Brabant. Fietsers volgen de wit-groene bewegwijzering van knooppunt naar knooppunt. De bordjes staan op palen langs de route. Alle routes zijn gebundeld in een boekje en online beschikbaar via VisitBrabant of kijk op http://visitbrabant.com/kloosterpadfietsroute
In sommige kloosters kun je overnachten. Ook zijn er kloosterwinkels met ambachtelijke kloosterproducten. Kijk voor meer informatie op: www.brabantskloosterleven.nl.