Taurossen naar nieuw reservaat in Tsjechie

Eind juni zijn twee koeien met hun kalfjes verhuisd vanuit kraaijenbergse plassen naar The Novohradske Mountains in het zuiden van de bohemia in Tsjechië. Dit is een uitloper van de Alpen en heeft een heuvelachtig landschap met grasrijke meadows en beken in de dalen. In het gebied lopen al twee Taurosstieren en enkele Exmoorpony’s.

Bij aankomst  zijn de dieren voorzien van onzichtbare oormerken met een chip. Deze zie je van de buitenkant niet zitten, wat beter past bij de wilde uitstraling van de dieren. Omdat de grote vrachtwagen de heuvels niet op kon, zijn de dieren eerst overgeladen naar een klein transport. Daarna hebben we ze vrijgelaten bij de andere dieren.

Mede dankzij de natuurbeschermingsorganisatie European Wildlife, werd hier, op de grens van Tsjechië en Oostenrijk, het vijftiende reservaat voor grote grazers aangelegd. Het reservaat heeft nu een oppervlakte van tien hectare en moet geleidelijk worden uitgebreid tot ongeveer 50 hectare. Traditioneel wordt dit gebied aangeduid als Gratzener Bergland of Freiwald in het Duits.

Het reservaat ligt op een plek waar voorheen landbouw plaatsvond met vee. Het verzorgen van  boerderijdieren in de barre klimatologische omstandigheden van de bergen zijn echter zeer uitdagend en kostbaar. Grote grazers zullen de lokale graslanden tegen aanzienlijk lagere kosten onderhouden. Bovendien zullen zij beter in staat zijn om zich te verdedigen tegen de wolven die in dit gebied voorkomen.