Megafauna is de motor achter biodiversiteit

bron: bionieuws.nl

Macro-ecoloog Jens-Christian Svenning: ‘In Europa heeft de enorme teruggang in megafauna gezorgd voor een groot verlies aan biodiversiteit.’

‘Door klimaatverandering kunnen we niet meer blind varen op ecologische vuistregels’, meent de Deense macro-ecoloog en biogeograaf Jens-Christian Svenning. Hij bepleit bij rewilding ‘te focussen op grote grazers, omdat die een sleutelrol spelen in de vormgeving van ecosystemen’.

‘Door klimaatverandering betreden we een tijdperk dat letterlijk ongekend voor ons is. In de toekomst moeten we wel tien tot dertig miljoen jaar terugkijken, nog verder dan het Plioceen, om qua temperatuur vergelijkbare voorbeelden van leefomstandigheden te vinden. De hoge temperaturen die we door klimaatverandering al tussen 2100 en 2200 verwachten, vragen om snelle en extreem ingrijpende aanpassingen. Terwijl veel soorten in hun evolutionair aanpassingvermogen juist behoorlijk ingesloten zijn geraakt, zeker op zulke korte tijdschalen. We betreden omstandigheden die we niet kennen uit de geschiedenis van de wetenschap en die zelfs ongekend zijn in de historie van onze beschaving. We hebben urgent kennis nodig om rentmeesters te worden van een biosfeer waarvan we de omstandigheden niet kennen. We kunnen niet meer blind varen op ecologische vuistregels’, zegt de Deense macro-ecoloog en biogeograaf Jens-Christian Svenning (1970) van Aarhus University, die op dinsdag 13 februari de opening verzorgde op de drukbezochte Netherlands Annual Ecology Meeting in Lunteren, die in het teken stond van Bending the curve of biodiversity. Svenning is oprichter van het Center for Biodiversity Dynamics in a Changing World in Aarhus en sinds 2023 directeur van het Center for Ecological Dynamics in a Novel Biosphere in Denemarken.

Lees het hele artikel op bionieuws.nl